Smażone ziemniaczane kulki

5 (174 ocen)

  • 30 min

Ziemniaki podane w formie smażonych kuleczek w panierce będą ciekawą alternatywą nawet dla frytek.

  • 30 min

Składniki:



  • 5 dużych ziemniaków
    1 jajko
    ok. 2-3 łyżki mąki
    bułka tarta
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jajko Przystawki

Smażone ziemniaczane kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w słonej wodzie. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę lub tłuczemy.
  • 2. Kiedy przestygną, dodajemy jajko oraz mąkę. Jej ilość zależy od zawartości wody w ziemniakach. Ciasto musi być lepkie.
  • 3. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju około 3 minuty.
  • 4. Przekładamy na ręcznik kuchenny aby pozbyć się tłuszczu. Ziemniaczki mają chrupiącą skórkę ale miękkie wnętrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kulki ziemniaczane

To może cię zainteresować