Smażone kulki z ziemniaków

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie kulki to doskonały dodatek do drugiego dania, można podać je z mięsnym sosem i ulubioną surówką. Będzie to miłe urozmaicenie od zwykłych ziemniaków. Można nimi zaskoczyć gości. Dodam że, można je również podjadać bez żadnych dodatków. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka, a środek mięciutki. Jeżeli macie dość tradycyjnych tłuczonych ziemniaków to bardzo polecam Wam takie kulki. Zapewniam, że będzie pysznie. Zapraszam :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kulki:
    1 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól do smaku

    Dodatkowo:
    olej do głębokiego smażenia
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    kilka łyżek bułki tartej do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Przekąski Kulki

Smażone kulki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie studzimy, do zimnych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie jeszcze luźne dosypujemy odrobinę mąki pszennej.
  • 2. Z ciasta toczymy niewielkie kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.
  • 3. W garnku rozgrzewamy olej, partiami wrzucamy kulki ziemniaczane i smażymy po kilka minut do zrumienienia często je obracając. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Podajemy i smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować