Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wspaniały zapach duszonego mięsa rozchodzi się po mieszkaniu na długo przed podaniem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (dla 3 osób):
    500 g szynki wieprzowej
    1 duża cebula
    1 łyżka oleju
    1 szklanka bulionu

    Pasta Vindaloo:
    2 łyżki gorczycy
    1 łyżka kminu rzymskiego
    1 mała suszona papryczka chilli
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    5 łyżek wina ryżowego lub octu winnego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    2 łyżeczki mielonej kurkumy
    5 goździków
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    2 cm imbiru
    3 duże ząbki czosnku

    Brzoskwiniowy sambal:
    4 połówki brzoskwini z puszki
    1 łyżeczka suszonej mięty
    2 małe suszone papryczki chilli
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smaki indii: wieprzowina vindaloo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W moździerzu ucieramy kmin rzymski i goździki, czosnek i imbir ucieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników na pastę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
  • 2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min.
  • 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa.
  • 4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego! :)

Porady

Można kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi tej robionej własnoręcznie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Indyjska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować