Smaki indii: wieprzowina vindaloo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W moździerzu ucieramy kmin rzymski i goździki, czosnek i imbir ucieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników na pastę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
2.Mięso i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min.
3.Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa.
4.Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego! :)
Porady
Można kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi tej robionej własnoręcznie :)
Komentarze