Hert
Dziś zabieram Was w podróż do Indii, a konkretnie do najmniejszego stanu tego kraju- Goa, skąd wywodzi się wspaniała potrawa o nazwie Chicen Vindaloo. Danie to w XV wieku przywieźli do Indii Portugalczycy i pierwotnie mięso było marynowane w winie i sporej ilości czosnku. Z czasem jednak wino zostało zastąpione octem palmowym, a danie jak przystało na Indie, zostało doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw i chili. Vindaloo jest najostrzejszą odmianą indyjskiego curry. Niezwykle popularne w Nowej Zelandii. Pokochali je również Brytyjczycy. I w sumie nie ma się co dziwić! To niezwykła mieszanka bogactwa smaków kolorów i aromatów, których nie sposób nie pokochać! Soczyste kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym i pikantnym sosie, przepełnionym zapachem Indii. Do tego miseczka ryżu i danie gotowe! Jeśli więc lubicie odkrywać nowe smaki i zapraszam Was w niezwykłą podróż po smakach Indii.
0 (0 ocen)
Porady
- danie jest dość pikantne, ale można je złagodzić pomijając papryczki Serano lub zastępując je łagodniejszymi. Jeśli pominiecie całkowicie papryczki, danie również wyjdzie pyszne i znacznie mniej pikantne. - tą potrawę można przygotować z jagnięciny, wołowiny, a nawet z owoców morza - świetnie smakuje z naturalnym jogurtem albo z raitą, czyli indyjskim dipem ogórkowym
Komentarze