pieczona wieprzowina

5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

preferuję przy pieczeniu mięs stosowanie marynat oraz pieczenie w rekawie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • wieprzowina –mięsień „kulka” ok. 1,2 kg
    olej do smażenia
    1 cebula
    Marynata:

    szklanka wody
    1 cebula
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    gałązka tymianku
    100 ml octu winnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso  wieprzowe przed włożeniem do pieca 1. 1. 1 cebulę , marchew , czosnek zalej wodą i gotuj przez 10 minut
    2. pod koniec gotowania dodaj gałązkę tymianku
    3. odcedź warzywa, wystudź wywar ,dodaj ocet winny
    4. mięso posól i popieprz , ułóż w dopasowanej misce.
    5. zalej przygotowaną marynatą i umieść przykryte w lodówce .
    6. marynuj przez 24 godziny obracając co kilka godzin
    7. w dniu pieczenia mięsa pokrój drobno 1 cebulę
    8. mięso wyjmij z marynaty, obsmaż krótko na gorącym oleju
    9. włóż do rękawa do pieczenia , dodaj pokrojoną cebulę , zamknij rękaw
    10. piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 2 godziny
    11. po wystudzeniu wyjmij z rękawa
    12. powstały sos przelej do garnuszka i odparuj – wykorzystaj do polania mięsa

Porady

13. krojone mięso w duże plastry podaj na ciepło z makaronem,sosem i dowolną surówką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marynata Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować