Słonecznikowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie blaszki ( 33 cm na 22 cm) ułożyć warstwę krakersów, posmarować je całą puszką masy kajmakowej i przykryć drugą warstwa krakersów.
2.Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń.
Jeszcze ciepły budyń wylać na krakersy i przykryć ostatnią warstwą ciastek krakersów.
3.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną.
śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać.
4.Na patelnię wsypać słonecznik i smażyć go kilka minut cały czas mieszając do momentu zrumienienia się słonecznika, następnie wystudzić.
Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze