Słonecznikowiec na zimno

4.5 (149 ocen)

Pyszne ciasto bez pieczenia, znika bardzo szybko z talerzy.

Składniki:

  • krem:
    1 litr mleka
    2 budynie waniliowe
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki mąki pszennej
    bita śmietana:
    400 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    dodatkowo;
    1,5 dużej paczki krakersów
    1 puszka masy kajmakowej
    1,5 szklanki ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznikowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słonecznikowiec bez pieczenia 1. Na dnie blaszki ( 33 cm na 22 cm) ułożyć warstwę krakersów, posmarować je całą puszką masy kajmakowej i przykryć drugą warstwa krakersów.
  • słonecznikowiec bez pieczenia 2. Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń.
    Jeszcze ciepły budyń wylać na krakersy i przykryć ostatnią warstwą ciastek krakersów.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną.
    śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać.
  • słonecznikowiec bez pieczenia 4. Na patelnię wsypać słonecznik i smażyć go kilka minut cały czas mieszając do momentu zrumienienia się słonecznika, następnie wystudzić.

    Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować