Słonecznikowiec

0 (0 ocen)

Ciasto jest pyszne,chrupiące i bardzo słodkie :)

Składniki:

  • Na biszkopt:
    -3/4 szklanki oleju rzepakowego
    -pół szklanki wody
    -1 szklanka cukru
    -3 łyżki kakao (płaskie)
    -5 jajek
    -pół szklanki drobnego cukru do wypieków
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Chrupiący słonecznik:
    -250 g łuskanego słonecznika
    -70 g masła
    -8 łyżek cukru
    -4 łyżki mleka
    Masa:
    -200 g masła
    -1,5 puszki masy kajmakowej z puszki ( czyli 600g )
    Kajmakowy krem śmietankowy:
    -150 ml śmietany kremówki 36%
    -100 g masy kajmakowej z puszki
    Polewa czekoladowa:
    -pół kostki margaryny
    -3,5 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Olej,woda, szklanka cukru i kakao umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Słonecznik:
    Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać, zagotować.
    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać zagotowaną mieszankę i piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru.
    Wystudzić, następnie taflę słonecznikową pokruszyć na drobne kawałki.
  • 3. Masa:
    Utrzeć masło z masą kajmakową na gładką masę. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.
  • 4. Polewa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
  • 5. Kajmakowy krem śmietanowy:
    Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania gęstej pianki. Dodać masę kajmakową z puszki i ubić, do połączenia.
  • 6. Wykonanie:
    Biszkopt przekroić na pół posmarować masa kajmakową, przykryć drugim blatem, na wierzch rozsmarować polewę czekoladową. Udekorować śmietanowym kremem kajmakowym . Schłodzić w lodówce

Porady

Słonecznika nie piec zbyt długo, ponieważ przypalony słonecznik będzie gorzki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować