Słonecznikowiec

  • wyświetlono: 635 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest pyszne,chrupiące i bardzo słodkie :)

Składniki

Na biszkopt:
-3/4 szklanki oleju rzepakowego
-pół szklanki wody
-1 szklanka cukru
-3 łyżki kakao (płaskie)
-5 jajek
-pół szklanki drobnego cukru do wypieków
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
Chrupiący słonecznik:
-250 g łuskanego słonecznika
-70 g masła
-8 łyżek cukru
-4 łyżki mleka
Masa:
-200 g masła
-1,5 puszki masy kajmakowej z puszki ( czyli 600g )
Kajmakowy krem śmietankowy:
-150 ml śmietany kremówki 36%
-100 g masy kajmakowej z puszki
Polewa czekoladowa:
-pół kostki margaryny
-3,5 łyżki cukru pudru
-3 łyżki kakao
-2 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Słonecznikowiec

  • 1. Biszkopt:
    Olej,woda, szklanka cukru i kakao umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Słonecznik:
    Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać, zagotować.
    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać zagotowaną mieszankę i piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru.
    Wystudzić, następnie taflę słonecznikową pokruszyć na drobne kawałki.
  • 3. Masa:
    Utrzeć masło z masą kajmakową na gładką masę. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.
  • 4. Polewa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
  • 5. Kajmakowy krem śmietanowy:
    Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania gęstej pianki. Dodać masę kajmakową z puszki i ubić, do połączenia.
  • 6. Wykonanie:
    Biszkopt przekroić na pół posmarować masa kajmakową, przykryć drugim blatem, na wierzch rozsmarować polewę czekoladową. Udekorować śmietanowym kremem kajmakowym . Schłodzić w lodówce

Porady

Słonecznika nie piec zbyt długo, ponieważ przypalony słonecznik będzie gorzki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekakaosłonecznikciasta i deserykajmakkategoria_ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto w sam raz na niedziele

Dodane przez: Xxxlicia0304

Słonecznikowiec

To ciasto napewno przypadnie do...

piernikowy słonecznikowiec

Dodane przez: iziona

Piernikowy słonecznikowiec

Ciasto wyszło wprost przepyszne...

Czekoladowy słonecznikowiec

Dodane przez: Jaga85

Czekoladowy słonecznikowiec

Ciasto idealne na wyjątkowe rodzinne...

Słonecznikowiec

Dodane przez: amelcia18

Ciasto Słonecznikowiec

Kakaowy biszkopt przełożony kremem...

słonecznikowiec bez pieczenia

Dodane przez: iziona

Słonecznikowiec na zimno

Pyszne ciasto bez pieczenia, znika...

fot. gosiak_w21

Dodane przez: gosiak_w21

SUPER ŁATWY SŁONECZNIKOWIEC

Mój mąż nie jest amatorem słodyczy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE