Tort panterka

  • wyświetlono: 997 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten tort piekłam na moje urodziny wszystkim smakował ;)

Składniki

Ciasto:
-400g margaryny
-400g cukru pudru
-8 jajek
-140g mąki ziemniaczanej
-140g mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka amoniaku
-kilka kropli olejku waniliowego
Masa:
-2 żółtka
- budyń waniliowy
-1/2 szklanki cukru
-2 szklanki mleka
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
-250 g margaryny
-kieliszek spirytusu
-galaretka koloru różowego (truskawkowa)
-galaretka koloru zielonego(agrestowa)
-tabliczka gorzkiej czekolady
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-paczka pianek
Lukier plastyczna:
-800 g cukru pudru
-3 łyżeczki glukozy
-3 łyżeczki żelatyny
-50 ml gorącej wody
Dodatkowo:
-barwnik żółty
-barwnik fioletowy
-ok. 2 łyżki kakao
-odrobina spirytusu
-pędzelek

Sposób przygotowania przepisu:

Tort panterka

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć na puszystą masę dodawać po trochu cukier nadal ucierając.Następnie dodać żółtka oraz mąkę pszenną miksując.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem ciągle miksując.Białka ubić i dodać do ciasta, lekko wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części: Upiec w temperaturze 160-180°C przez 20-35 minut.Po wystudzeniu każdy placek przekroić na pół.
  • 2. Masa:
    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać.
    Powstałą masę podzielić na 3 części.Do jednej dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie wody spirytus i drobno posiekaną czekoladę.Do drugiej części dodać zieloną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody.Do trzeciej części dodać galaretkę różową przygotowaną w ten sam sposób co zielona.
  • 3. Lukier plastyczny:
    Żelatynę rozpuścić w 50ml gorącej wody.Następnie dodać glukozę i wymieszać.Na stolnicę wysypać trochę cukru pudru dodać żelatynę z glukozą i zagniatać.Dodając po trochu cukru pudru.(masa powinna wchłonąć cały cukier puder).Z powstałej masy odciąć kawałek na kokardę zabarwić ją fioletowym barwnikiem .A resztę zabarwić żółtym barwnikiem.
  • 4. Dekoracja panterka:
    W odrobinie spirytusu rozpuszczamy trochę pomarańczowego barwnika.
    Z kakao postępujemy w ten sam sposób.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt-masa z kawą - biszkopt - masa zielona - biszkopt - masa różowa - pianki pokrojone w plasterki - biszkopt - odrobina masy aby lukier się przykleił - na wierzch lukier plastyczny - na wierzchu lukru malujemy wzorek panterki - na końcu układamy kokardę

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortgalaretkabudyńkawaciasta i deseryciasto ucieranepainkikategoria_ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ca695f

Dodane przez: Anitak0610

Tort

Jeśli ktoś lubi mało słodkie torty

tort

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort

Smaczny i łatwy w wykonaniu torcik.

Tort Minionek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Minionek

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Bardzo smaczny i efektowny tort...

Tort Tęczowy

Dodane przez: Kloruś

Tort Tęczowy

Tort jest pyszny lekki i niezbyt...

Tort miś

Dodane przez: Jaga85

Tort misiu

Tort ten zachwyca nie tylko orzeźwiającym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE