Słodkie babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 45 min

Słodki deser do kawy jak i na Walentynkowy wieczór we dwoje.

  • 45 min

Składniki:

  • 320 g mąki
    165 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    6 łyżek oleju (84 gramy)
    odrobina soli
    dżem truskawkowy
    śmietana kremówka 30-36%
    1 śmietan-fix
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Słodkie babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki z dżemem, cynamonem i bitą śmietaną 1. W pierwszej misce przygotowujemy suche produkty (mąka, cukier, cynamon, kakao, proszek do pieczenia)- mieszamy.
  • babeczki z dżemem, cynamonem i bitą śmietaną 2. W drugiej misce przygotowujemy mokre składniki- mleko, jajka, olej. Mieszamy.
  • przygotowanie babeczek 3. Wszystko łączymy, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Połowę masy przekładamy do papierowych foremek, wkładamy dżem i przykrywamy drugą połową masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy ok. 20 minut.
  • babeczki z dżemem, cynamonem i bitą smietaną 4. Po upieczeniu studzimy babeczki. W głębokim naczyniu ubijamy śmietanę z śmietan-fixem. Wkładamy do rękawa i dekorujemy babeczki.

Porady

Do dekoracji można również użyć galaretki. Przelałam ją w płaskie naczynie, schłodziłam do zgęstnienia i pokroiłam w kosteczkę i serduszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować