Kruche babeczki z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na taką pyszną i idealnie kruchą skusi się chyba każdy. Prosto, pysznie i kolorowo. Uwielbiam takie babeczki.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 żółtko
    15 dag masła lub margaryny

    Na śmietankę:
    1 śmietana typu ,,Śnieżka''
    200 ml zimnego mleka

    Dodatkowo:
    1 słoiczek domowego dżemu wiśniowego
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki i nakłuwamy widelcem. Układamy na blaszkach i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy. Z części ciasta wykrawamy małe ciasteczka również pieczemy w temperaturze 180 stopni, ale krócej, tak około 10 minut, upieczone studzimy.
  • 2. Śmietanka: Śnieżkę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
  • 3. Dekorowanie: Śmietanę wyciskamy do kruchych babeczek, nakładamy po porcji dżemu, dekorujemy kruchymi ciasteczkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
  • 4. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka. Myślę, że 30 sztuk było. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować