Słodki soso chilli to jeden z ulubionych azjatyckich dodatków. Po co kupować go w sklepie skoro jego wykonanie zajmuje max 30 minut i mamy domowy, idealnie ostry sos? polecam :)
30 min
Składniki:
4 papryczki chilli ( można mniej można więcej w zależności od stopnia ostrości )
3 ząbki czosnku
2 /3 szklanki cukru
1 i ½ szklanki wody
1/3 szklanki octu
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
Słodki sos chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczkę chilli miksujemy razem z obranymi ząbkami czosnku – masę przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier, wlewamy wodę i ocet i gotujemy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i 1/3 płynu odparuje. Są dwie szkoły przygotowywania tego sosu jeden – jedna szkoła mów o tym aby sos zaprawić mąką ziemniaczaną, drugi nie. Osobiście nie zaprawiam sosu mąką odparowuje go około 25 minut, aż uzyskam konsystencję gęstego syropu. Można też sos zagęścić mąką w takim to wypadku w 2 łyżkach wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy ją do sosu i gotujemy około 3-5 minut stale mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Przygotowany sos przelewamy do wyparzonych buteleczek i przechowujemy do 7 dni w lodówce.
Komentarze