Słodki sos chilli

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Słodki soso chilli to jeden z ulubionych azjatyckich dodatków. Po co kupować go w sklepie skoro jego wykonanie zajmuje max 30 minut i mamy domowy, idealnie ostry sos? polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 papryczki chilli ( można mniej można więcej w zależności od stopnia ostrości )
    3 ząbki czosnku
    2 /3 szklanki cukru
    1 i ½ szklanki wody
    1/3 szklanki octu
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Słodki sos chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczkę chilli miksujemy razem z obranymi ząbkami czosnku – masę przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier, wlewamy wodę i ocet i gotujemy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i 1/3 płynu odparuje. Są dwie szkoły przygotowywania tego sosu jeden – jedna szkoła mów o tym aby sos zaprawić mąką ziemniaczaną, drugi nie. Osobiście nie zaprawiam sosu mąką odparowuje go około 25 minut, aż uzyskam konsystencję gęstego syropu. Można też sos zagęścić mąką w takim to wypadku w 2 łyżkach wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy ją do sosu i gotujemy około 3-5 minut stale mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Przygotowany sos przelewamy do wyparzonych buteleczek i przechowujemy do 7 dni w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować