Słodki sos chili

4.5 (199 ocen)

Sos dotychczas kupowałam w sklepie, ale od dnia dzisiejszego się to zmieni. Ten domowy jest o niebo lepszy od sklepowego, tak prosty w przygotowaniu, z tak łatwo dostępnych składników.

Składniki:

  • 2 czerwone papryczki chilli
    2 ząbki czosnku
    200 ml wody
    65 ml wina ryżowego *
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    65 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Słodki sos chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki i czosnek rozdrabniamy przy pomocy blendera. Można również bardzo drobno posiekać nożem. Do garnka wlewamy 200 ml wody, wino ryżowe,dodajemy cukier, papryczki z czosnkiem, sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy tak około 10 minut. Do kubeczka wlewamy 65 ml wody, dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mieszając sos łyżką wlewamy powoli skrobię. Gotowy sos przelewamy do słoiczków.
    *można zastąpić octem jabłkowym

Porady

– tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Jeśli chcecie sos przechowywać dłużej należy go wcześniej spasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować