Domowy ostry sos chilli

4.5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Mój przepis na ostry sos chilli po prostu. Robi się go równie szybko jak słodki chilli i jest obłędny. Idealnie nadaje się na wszystkie grillowe imprezy, które czekają nas w tym roku.

  • 30 min

Składniki:

  • ½ puszki pomidorów
    1/5 szklanki wody
    2-3 papryczki chilli
    2 ząbki czosnku
    1 szalotka
    1 łyżka sosu rybnego
    ½ - 1 łyżeczki brązowego cukru
    ½ łyżeczki octu ryżowego
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dip

Domowy ostry sos chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki chilli, czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy – przekładamy do rondelka wlewamy pomidory i wodę i gotujemy całość na wolnym ogniu około 15 minut ( lub do momentu kiedy cała woda odparuje ).

    Do sosu dodajemy sos rybny, cukier i ocet – gotujemy 5 minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą, cukrem i octem.

    Sos lekko studzimy- blendujemy na gładką masę.

    Jeśli sos ma być taki jak sklepowy przecieram go przez sitko, podgrzewam raz jeszcze i gorący wlewam do wyparzonego słoika lub buteleczki. Jeśli jednak lubicie drobinki papryki czy czosnku przecieranie przez sitko nie jest konieczne – wtedy gorący sos wlewamy do butelki.

    Gotowy sos przechowujemy do tygodnia w lodówce, ale gwarantuje, że zniknie tego samego dnia. Z tych proporcji wychodzi około 125-150 ml sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować