Sos sweet chilli

2.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Idealny dodatek do imprezowych przekąsek i jako marynata do dań na ostro. Niczym nie różni się od tego typu sosów dostępnych w sklepach.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 długie papryczki chilli
    2 ząbki czosnku
    200 g brązowego cukru
    350 ml wody + 3 łyżki
    120 ml octu
    łyżeczka soli
    1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos sweet chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki myjemy, odcinamy część od łodyżki i przecinamy na pół. Wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy czosnek. Papryczki i czosnek umieszczamy w siekaczu i dodajemy 50 ml wody. Miksujemy na najwyższych obrotach przez pół minuty. Do rondelka wlewamy 300 ml wody, dodajemy cukier, sól, ocet oraz zmiksowane papryczki z czosnkiem. Gotujemy przez kilka minut do dokładnego rozpuszczenia się cukru. W małej miseczce mieszamy skrobię z trzema łyżkami wody, a następnie wlewamy do rondelka cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Wlewamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Marynata Ostry sos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować