Śliwki, czekolada i kruszonka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser na jesienne dni

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 duże porcje:
    12 dużych śliwek
    6 kostek gorzkiej czekolady
    Sok z połowy cytryny
    1 łyżka cukru trzcinowego

    Kruszonka :
    50 gramów masła
    10 łyżek mąki orkiszowej
    4 łyżki erytrytolu (albo cukru)
    Mała łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    masło do formy i cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śliwki, czekolada i kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myję, kroję na pół, usuwam pestki. Naczynie żaroodporne smaruję masłem, wykładam śliwki. Owoce posypuję cukrem i polewam sokiem z cytryny, na wierzch ścieram czekoladę. Odstawiam na kwadrans.

    Z podanych składników zagniatam kruszonkę. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni, owoce posypuję kruszonką. Deser piekę 20-25 minut, do zezłocenia się kruszonki. Podaję na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować