kruszonka lasowiacka

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto pochodzi z północnych rejonów Podkarpacia. Niby składniki proste a ciasto jest przepyszne . Składa się z warstw: kruche jasne ciasto, powidła śliwkowe piana z białek, warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, orzechami z rodzynkami, i na wierzchu starte jasne ciasto.
Ciasto pieklam na dużej blasze 25x35cm i jest dość niskie jeśli chcecie wyższe to radzę zrobić z półtorej porcji lub w mniejszej formie

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki
    300 g margaryny
    6 jajek – białka i żółtka osobno
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    220 g cukru ( 1 szklanka)
    100 g cukru pudru
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    słoik powideł śliwkowych
    150 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g rodzynek
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami Desery

Kruszonka lasowiacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, żółtek, cukru zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej dodać kakao, a trzecią zostawić, jaka jest. Ciasta dobrze schłodzić, najlepiej wkładając owinięte folią do zamrażalnika na kilkanaście minut
  • 2. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • 3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenieść rozwałkowane ciasto z dodatkiem śmietany. Posmarować powidłami, na nie wyłożyć połowę piany z białek.
  • 4. Na białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao. Na to wyłożyć pozostałą pianę z białek, posypać orzechami i rodzynkami i na wierzch zetrzeć trzecią część kruchego ciasta.
  • 5. Ciasto piec w 175-180 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane i chrupiące.

Porady

ciasto z powodzeniem można zamrozić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować