Kruszonka do pieczonych ciast i deserów

  • wyświetlono: 4522 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

Jedna z najlepszych kruszonek ,które używam od dawna i nigdy mnie nie zawodzi. Kruszonka bardzo dobrze trzyma się ciasta i nie roztapia sie podczas pieczenia,a cała magia dobrej kruszonki to schłodzenie jej w lodówce przed pokruszeniem na ciasto.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 1 porcje
  • 5min
  • Łatwy

Składniki

Kruszonka:
1 szklanka mąki,
100 gramów zimnego masła 82%
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Kruszonka do pieczonych ciast i deserów

  • 1. Kruszonka:
    Zimne masło posiekaj na drobne kawałki , włóż do miski ,dodaj cukry i mąkę. Następnie delikatnie ściskamy składniki między palcami, aby powstała kruszonka.
    Gdy kruszonka jest już gotowa wstawiamy ją do lodówki lub zamrażarki na minimum 30 minut przed pokruszeniem na ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżowekruszonkaciasto z kruszonkąposypka na ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: miki185

Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Przepis wyszukany w starej książce...

ucierane ze śliwkami

Dodane przez: klementynka

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Kiedy nie mam czasu na pieczenie...

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: joanna30

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepis na to ciasto dostała moja...

image-1malhwl

Dodane przez: monika016

Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Ja nazywam je ciastem kryzysowym,...

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Dodane przez: monka

Ciasto z jagodami i kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe , soczyste...

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Smaczne, proste i szybkie ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE