Mam dla was przepis na ciastka "Ślimaczki twarogowe z orzechowym nadzieniem" wyglądają bardzo efektownie. Zabójczo smaczne!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-Ciasto:
60 g masła
100 g twarogu
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
250 g mąki
4 g proszku do pieczenia
Szczyptą soli
- Nadzienie:
10-12 szt. daktyli Medjool bez pestek
50 g rodzynek
100 g migdałów
50 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytryny/wody
1 łyżeczka cynamonu
Ślimaczki twarogowe z orzechowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.
Twaróg rozkrusz w dużej misce dodaj masło i cukier puder, wbij jajko i wymieszaj. Dosyp 200 g mąki i dłonią wyrób ciasto, jeśli będzie nadal lepkie dosyp pozostałe 50 g mąki i zagnieć ciasto. Uformuj kulę z ciasta i zawiń ją w folię spożywczą. Włóż na około 0,5 godziny do lodówki.
Przygotować nadzienie:
Odsączone z wody daktyle pokrój na mniejsze kawałki i rozdrobnij blenderem. Dodaj do nich resztę składników i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj nadzienie. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, by powstała długa rolada.
Ostrym nożem pokrój roladę w poprzek na 12-14 plasterków, ułóż je przekrojem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180C przez około 30-35 minut lub do lekkiego zarumienienia się brzegów ciastek. Gotowe ciasteczka wystudź na kratce.
Komentarze