Ślimaczki twarogowe z orzechowym nadzieniem

5 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mam dla was przepis na ciastka "Ślimaczki twarogowe z orzechowym nadzieniem" wyglądają bardzo efektownie. Zabójczo smaczne!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -Ciasto:
    60 g masła
    100 g twarogu
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    250 g mąki
    4 g proszku do pieczenia⁠
    Szczyptą soli
    - Nadzienie:
    10-12 szt. daktyli Medjool bez pestek
    50 g rodzynek
    100 g migdałów
    50 g orzechów laskowych
    50 g orzechów włoskich
    2 łyżki soku z cytryny/wody
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ślimaczki twarogowe z orzechowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.

    Twaróg rozkrusz w dużej misce dodaj masło i cukier puder, wbij jajko i wymieszaj. Dosyp 200 g mąki i dłonią wyrób ciasto, jeśli będzie nadal lepkie dosyp pozostałe 50 g mąki i zagnieć ciasto. Uformuj kulę z ciasta i zawiń ją w folię spożywczą. Włóż na około 0,5 godziny do lodówki.

    Przygotować nadzienie:
    Odsączone z wody daktyle pokrój na mniejsze kawałki i rozdrobnij blenderem. Dodaj do nich resztę składników i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
    Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj nadzienie. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, by powstała długa rolada.

    Ostrym nożem pokrój roladę w poprzek na 12-14 plasterków, ułóż je przekrojem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piecz w temperaturze 180C przez około 30-35 minut lub do lekkiego zarumienienia się brzegów ciastek. Gotowe ciasteczka wystudź na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche rogaliki

To może cię zainteresować