REKLAMA

Ślimaczki twarogowe

wyświetlono: 221 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Bułeczki twarogowe, ale twaróg nie jest nadzieniem, a składową ciasta. Bułeczki są puszyste i wilgotne.

opublikowany: 18.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    • 200ml mleka,
    • 200g twarogu półtłustego,
    • ½ szklanki cukru (100g),
    • 1 jajko,
    • 100g masła,
    • 7g suchych drożdży,
    • 500g mąki pszennej,

    DODATKOWO:
    • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,
    • Nadzienie: np. nutella, gęsty dżem, marmolada, prażone jabłka, świeże owoce (jagody, maliny)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka wsypujemy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy. Mleko odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie twaróg rozgniatamy widelcem, a jajko przekładamy do misy i ucieramy z pozostałym cukrem.
    Do jajka dodajemy rozczyn i twaróg, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, a następnie roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Do tego celu najlepiej użyć miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1-1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 12 części (po około 95g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Na środku rozsmarowujemy nadzienie zostawiając marginesy. Zakładamy dłuższe boki prostokąta do środka. Następnie zaczynamy zwijać roladkę. Staramy się nie zwijać zbyt ciasno, ale raczej luźno. Gotowe roladki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zachowujemy pewne odległości, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 15-20 minut do ponownego podrośnięcia.
    Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
    Bułeczki pieczemy około 15 minut, do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Szybkie Ciasteczka Twarogowe

Do przygotowania tych ciasteczek potrzebujemy tylko 4 składniki,szybko się robi,idealne do niedzielnej kawki.

kategoria: Ciasta ciastka opublikowany: 15.01.2018 | wyświetlono: 20687 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 1
Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Oponki twarogowe

Oponki twarogowe

kategoria: Ciasta pączki oponki opublikowany: 15.11.2018 | wyświetlono: 1434 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Ciasteczka Twarogowe

Proste i tanie 4-składnikowe ciasteczka.

kategoria: Ciasta Desery ciastka opublikowany: 20.10.2018 | wyświetlono: 2016 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE