Śledzik w oleju z cebulką

4.5 (153 ocen)

Przepis na tradycyjnego śledzika wzięłam z zeszytu mojej Teściowej

Składniki:


  • - 5 płatów śledziowych solonych ( u mnie wyszło pół kilo)
    - 2 łyżki oleju rzepakowego( u mnie, jak ktoś lubi więcej to według uznania)
    - 1 średnia cebulka
    - ew. pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzik w oleju z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Wylewamy wodę, jeszcze płuczemy i osuszamy delikatnie. Kroimy w kawałeczki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.
    Na dnie słoika ( 600-700ml) układamy warstwowo - śledzika, zalewamy odrobiną oleju, posypujemy delikatnie cebulką i ew. pieprzem i znów układamy śledzie i tak aż do końca produktów. Słoik zamykamy i zostawiamy w lodówce. Śledzie nadają się od razu do konsumpcji jednak po paru godzinach są jeszcze lepsze . Mogą w takim stanie postać kilka dni w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować