Comber czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, czekolodowy smak przyprawiony nutą herbaty

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 g masła

    - 100 ml wody

    - 200 g cukru

    - 3 łyżki kakao

    - 270g mąki pszennej

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - 3 jajka kurze

    - herbata ( mocna i ciemna najlepiej erl grey)

    - w oryginalnym przepisie jest 100 ml rumu - to ciasto jadły dzieci więc pominęłam.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Comber czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotowuję wodę z cukrem i masłem. Kiedy składniki się połączą dodaję kakao . Odlewam 10 łyżek a resztę łączę z 3 żółtkami , mąką i proszkiem do pieczenia. Z białek ubiłam pianę i dodałam na koniec do masy. Wszystko razem połączyłam, wlałam do blachy ( nie za dużej) i piekłam w temp.170C około 35 minut ( piekarnik góra-dół). W tym czasie zaparzyłam kubek herbaty. Kiedy ciasto się upiekło , wyciągnęłam z pieca i jeszcze gorące polałam herbatą. Prawie cały kubek wlałam ( ok.250ml). Po ostudzeniu polałam resztką masy kakaowej i udekorowałam kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować