Comber czekoladowy

  • wyświetlono: 89 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny, czekolodowy smak przyprawiony nutą herbaty

142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 250 g masła

- 100 ml wody

- 200 g cukru

- 3 łyżki kakao

- 270g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 jajka kurze

- herbata ( mocna i ciemna najlepiej erl grey)

- w oryginalnym przepisie jest 100 ml rumu - to ciasto jadły dzieci więc pominęłam.

Sposób przygotowania przepisu:

Comber czekoladowy

  • 1. W garnuszku zagotowuję wodę z cukrem i masłem. Kiedy składniki się połączą dodaję kakao . Odlewam 10 łyżek a resztę łączę z 3 żółtkami , mąką i proszkiem do pieczenia. Z białek ubiłam pianę i dodałam na koniec do masy. Wszystko razem połączyłam, wlałam do blachy ( nie za dużej) i piekłam w temp.170C około 35 minut ( piekarnik góra-dół). W tym czasie zaparzyłam kubek herbaty. Kiedy ciasto się upiekło , wyciągnęłam z pieca i jeszcze gorące polałam herbatą. Prawie cały kubek wlałam ( ok.250ml). Po ostudzeniu polałam resztką masy kakaowej i udekorowałam kolorową posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dla dziecikakaociasto czekoladowedzień babci

Komentarze

Podobne przepisy

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

tort czekoladowy

tort obłędnie czekoladowy z delikatnym...

czekoladowa pychota

Dodane przez: reszis86

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, którego każdy...

sernik z budyniem

Dodane przez: lucyna19

Sernik z budyniem czekoladowym

Coś dla wielbicieli czekoladowego...

Czekoladowe Cudo

Dodane przez: 0Madzia

Czekoladowe Cudo

Pyszne, czekoladowe ciasto z wiórkami...

limonczello

Dodane przez: viki2903

Czekoladowe limonczello

Delikatny czekoladowy biszkopt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE