Śledzie z jabłkiem i cebulką

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć śledzi, i można znaleźć na nie wiele przepisów. Zacznijmy od pysznych śledzi z jabłkiem i cebulką, które nie dość że świetnie smakują, to jeszcze pięknie wyglądają na talerzu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 duże czerwone jabłko
    1 średniej wielkości cebula
    0,5 łyżeczki majeranku
    250 g. płatów śledziowych typu matias
    3 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledzie z jabłkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00mrq4s 1. Przygotowanie:
    Śledzie moczę wcześniej, o ile są za słone (używam śledzi w oleju, odsączonych). Cebulę siekam drobniutko i podsmażam chwilkę na łyżce oleju - do zeszklenia. Jabłko kroję w małą kostkę, dorzucam do cebuli, dodaję majeranek, leciutko sole i smażę razem 3 minuty. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. W tym czasie kroję śledzie w paseczki. Układam na przemian w słoiku: jabłka z cebulką, śledzie i porcję śmietany, do wyczerpania składników.
    Śledzie są najlepsze następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować