Śledzie w buraczkach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Śledzie w buraczkach

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 2 płaty śledziowe w occie,
    - 2 łyżki majonezu chrzanowego Kętrzyński,
    - 2 łyżki śmietany 18%,
    - 1/2 buraka ugotowanego,
    - 1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński (do smaku),
    - cukier (do smaku),
    - zakwas buraczany (opcjonalnie),
    - 1 cebula czerwona,
    - sól, pieprz,
    - koperek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie w buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka w skórce gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, obieramy. Śledzie kroimy w większą kostkę. W miseczce robimy sos: majonez, śmietana, musztarda, przyprawy. Doprawiamy do smaku sól, pieprz, cukier. 1/2 cebuli kroimy w kostkę, buraka ugotowanego skrajamy także w kosteczkę, koperek szatkujemy i wszystko ze sobą mieszamy.

Porady

Dobra rada: Dzień wcześniej lub kilka dni wcześniej możemy zanurzyć plasterki cebuli w zakwasie buraczanym. Będzie fajna, delikatna i pięknie zabarwi. Do sosu buraczanego możemy także dodać odrobinę zakwasu buraczanego. Dzięki temu uzyskamy piękny różowy kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować