Śledzie po kaszubsku .

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne,proste śledzie. Wystarczy im noc w lodówce i są obłędne w smaku, zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży słoik śledzi w zalewie octowej-płatów

    350 g cebuli

    2 ogórki kiszone

    Garść suszonych śliwek

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    2 łyżki oleju

    Ok. 1 szklanka wody

    Sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę,zeszklić. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić.

    W międzyczasie śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Dusić kolejne 5 minut, w razie konieczności podlać wodą.
  • 2. Po wspomnianych 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ogórki. Dodać również koncentrat,wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Spróbować cebulę,jeśli jest jeszcze twarda dodać 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem i zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Zimny sos przełożyć do miski, dodać pokrojone płaty śledziowe na mniejsze kawałki. Wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na około 12 godzin. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować