Śledzie po kaszubsku

5 (176 ocen)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznych śledzi po kaszubsku. Śledzie w tej wersji uwielbia cała moja rodzinka.

Składniki:

  • filety śledziowe - 600 g
    Sos:
    ogórki konserwowe 2 szt większe
    koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek
    cebula - 2 szt
    olej - 1/2 szkl
    woda - 1/2 szkl
    ziele angielskie - 4 ziarna
    liście laurowe - 3
    sól i pieprz
    sok z cytryny - 1,5 łyżki
    miód - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy.
  • 2. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu.
  • 4. Ogórki pokroić w kostkę.
  • 5. Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut.
  • 6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Wystudzony sos, wymieszać z pokrojonymi śledziami, odstawić do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śledzie Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować