Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, grzyby, ogórki kiszone. Pycha.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
6 płatów śledziowych matiasów
mleko do wymoczenia śledzi
duża garść suszonych grzybów / prawdziwków podgrzybków
3 duże cebule
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
szprotki wędzone w oliwie z oliwek 100 g w słoiczku
150 g koncentratu pomidorowego
5 kiszonych ogórków
cukier na koniec łyżeczki
1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendra
sól do smaku
Śledzie po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w mleku ok. 2 godz. Osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na mniejsze kawałki ok. 2 cm.
Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować. Pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania zachować.
Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Wędzone szprotki rozetrzeć z oliwką i dodać na patelnię. Mieszać i dusić na wolnym ogniu. Dodać pokrojone grzyby i wodę. Następnie koncentrat pomidorowy. Dodać do smaku cukier, pieprz młotkowany z kolendrą i sól. Mieszać i dusić kilka minut. Wystudzić.
Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Na dno słoika wyłożyć 3 łyżki sosu z patelni i 2 łyżki ogórków kiszonych. Teraz warstwa śledzi i kolejne warstwy sosu, ogórków, śledzi. Układać tak do wyczerpania składników. Słoik zamknąć. Wstawić do lodówki żeby smaki się połączyły.
Przed podaniem udekorować np. żurawiną i natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze