Śledzie gajowego

  • wyświetlono: 9865 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 3

Moje świąteczne śledzie.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

5 płatów śledziowych ( matiasy )
mleko do wymoczenia śledzi
4 duże cebule
olej do smażenia
garść rodzynek
3 łyżki octu jabłkowego
garść suszonych grzybów ( moje podgrzybki )
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz czarny mielony i sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie gajowego

  • 1. Śledzie wymoczyć w mleku ok. 30 min. Pokroić w paski.
    Grzyby namoczyć i ugotować ( ok. 300 ml wody ).
    Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać grzyby ( jeśli duże, też pokroić ), ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz czarny. Całość podlać wodą z grzybów i dodać koncentrat pomidorowy. Dusić kilka minut. Dodać rodzynki i ocet jabłkowy. Farsz wystudzić. Wymieszać farsz ze śledziami i pozostawić w lodówce na min. 2 godziny, aż smaki się połączą.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śledzierodzynkiWigiliagrzybyboże narodzenieimprezarodzinne spotkanieśledzie z grzybamidania_ze_śledziemśledzie gajowego

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie pomidorowe

Dodane przez: Joanna Kryla

śledzie pomidorowe

To moje ulubione śledzie, w których...

Kroimy śledzie w paski

Dodane przez: Jagodziana Coffee

Śledzie cytrynowe

Śledzie w nowej, niecodziennej...

śledzie w occie

Dodane przez: PaulinaW

Śledzie w occie

Śledzie są bardzo dobre polecam.

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki

Dodane przez: Dalia84

Śledzie curry

Pyszne śledzie z pomarańczowym...

Śledzie korzenne

Dodane przez: JustKuchcik

Śledzie korzenne

Śledzie w sosie pomidorowo - porowym...

Śledzie

Dodane przez: JulkaTomeczek

Śledzie po sułtańsku

Znakomite śledzie z miodem i rodzynkami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE