5 płatów śledziowych ( matiasy )
mleko do wymoczenia śledzi
4 duże cebule
olej do smażenia
garść rodzynek
3 łyżki octu jabłkowego
garść suszonych grzybów ( moje podgrzybki )
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz czarny mielony i sól do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Śledzie gajowego
1.
Śledzie wymoczyć w mleku ok. 30 min. Pokroić w paski.
Grzyby namoczyć i ugotować ( ok. 300 ml wody ).
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać grzyby ( jeśli duże, też pokroić ), ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz czarny. Całość podlać wodą z grzybów i dodać koncentrat pomidorowy. Dusić kilka minut. Dodać rodzynki i ocet jabłkowy. Farsz wystudzić. Wymieszać farsz ze śledziami i pozostawić w lodówce na min. 2 godziny, aż smaki się połączą.
Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze