Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami - doskonała propozycja na świąteczny stół, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka na imprezę.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
3-4 matiasy korzenne
2 cebule
kilka grzybów suszonych
6 dużych śliwek suszonych
pół szklanki oleju
4 łyżki octu
1 łyżka cukru
2 łyżki przecieru pomidorowego
po kilka ziarenek jałowca i goździków
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól i pieprz do smaku
ew. trochę wody, gdyby sos był za gęsty
Śledzie gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wodą, namoczyć i ugotować do miękkości, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Na patelnię dodać pozostałe składniki i grzyby, chwilę wszystko dusić. Dolać trochę wody, gdyby sos był bardzo gęsty. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Sos wystudzić. W słoiku przekładać warstwowo sos i śledzie. Zostawić na noc do połączenia smaków.
Komentarze