Śledzie gajowego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami - doskonała propozycja na świąteczny stół, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka na imprezę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 matiasy korzenne
    2 cebule
    kilka grzybów suszonych
    6 dużych śliwek suszonych
    pół szklanki oleju
    4 łyżki octu
    1 łyżka cukru
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    po kilka ziarenek jałowca i goździków
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    sól i pieprz do smaku
    ew. trochę wody, gdyby sos był za gęsty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać wodą, namoczyć i ugotować do miękkości, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Na patelnię dodać pozostałe składniki i grzyby, chwilę wszystko dusić. Dolać trochę wody, gdyby sos był bardzo gęsty. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Sos wystudzić. W słoiku przekładać warstwowo sos i śledzie. Zostawić na noc do połączenia smaków.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować