Śledź wigilijny z żurawiną

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W naszym domu danie obowiązkowe na wigilijnym stole. Żurawina dodaje słodyczy, która wzbogaca smak śledzia. Danie jest wyborne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g filetów śledzia w oleju a la Matjas
    1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego olej z filetów
    garść żurawiny suszonej
    łyżka soku z cytryny
    1 średnia cebula czerwona
    cukier
    sól i pieprz grubo mielony
    6 dużych ziemniaków
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sledzie marynowane

Śledź wigilijny z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Śledzie z żurawiną robimy dzień przed wigilią, będą smaczniejsze kiedy postoją w lodówce przez noc. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka lub półkrążki i włożenia jej do miski. Następnie solimy ją i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i trochę morzymy, czyli wyciskamy rękoma, aby cebula zmiękła i puściła sok. Zmorzoną cebulę łączymy z olejem, zużywamy też olej ze śledzi. Przyprawiamy grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem i łyżeczką cukru. Do tak przygotowanej cebuli wkładamy pokrojone w cząstki śledzie oraz żurawinę, którą wcześniej zalewamy wrzątkiem na 15 minut, aby zmiękła i napęczniała. Śledzia z żurawiną i cebulą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. W samą wigilię wykładamy śledzie na półmisek.
  • o 2. Gotujemy ziemniaki w mundurkach.

    Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy wodą w garnku, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 20 minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem, niech dojdą.

    Śledź w oleju z ziemniakami w mundurkach gotowy!

Porady

Śledzie na wigilię wybierzmy dobrej jakości. W tak uroczystym dniu nie warto oszczędzać na produktach bo przy stole możemy się rozczarować. Ilość oleju do śledzia podałyśmy orientacyjnie, można go dodać, gdy zalewy śledziowej było za mało lub wlać mniej, jeśli zalewa jest dobra i jest jej dużo. Każda gospodyni ma swój smak i preferencje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować