Śledź na pieczonym ziemniaku.

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna przystawka dla wszystkich miłośników śledzi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    3 płaty śledziowe
    przyprawa do ziemniaków
    olej
    Sos ;
    1 cebula czerwona
    1 jajko gotowane
    3 ogórki konserwowe
    1 małe jabłko winne
    majonez
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź na pieczonym ziemniaku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dość grube plastry. osuszamy, posypujemy przyprawą do ziemniaków, dodajemy odrobinę oleju. Mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 min.
    2,Śledzie moczymy ok. 3 godz. w zimnej wodzie. Osuszamy. Kroimy na małe kawałki.
    3.Ogórki, jabłka, cebulę i jajko kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, przyprawiamy sola i pieprzem.
    4.Na przestudzone ziemniaki kładziemy łyżkę sosu, na to śledzik . Ozdabiamy natką pietruszki.

Porady

Do majonezu możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego aby sos był lżejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować