Sałatka "Pawie oko"

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Cieszy oko i podniebienie, bardzo szybko znika ze stołu.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rukola
    1/2 dojrzałego mango
    1/2 melona
    3 łyżki suszonej żurawiny
    4 czarne oliwki
    serek ricotta
    7 łyżek orzechów nerkowca
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    Sos do sałatki:
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka "pawie oko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy 4 łyżki nerkowca. delikatnie rumienimy. Dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Ciągle mieszając karmelizujemy orzechy na złoty kolor.
    Pozostałe 3 łyżki nerkowców drobniutko siekamy lub mielimy.
    2, Formujemy kulki z ricotty i obtaczamy w mielonych nerkowcach.
    3, Rukolę kładziemy na talerzu, układamy kulki z melona owijając cienkim paskiem mango. Na wierzch owoców kładziemy pokrojone w plasterki oliwki. Dodajemy uformowane kuleczki ricotty. Posypujemy żurawiną i karmelizowanymi nerkowcami . Na końcu wszystko polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować