śledź a'la Milanówek

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Śledź a'la Milanówek króluje na świątecznym stole w mojej rodzinie od lat. Robimy go nie tylko na Boże Marodzenie, ale także przygotowujemy go na różne okazje w ciągu całego roku. Można go podawać jako przystawkę czy kolację.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych
    2 łyżki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1/4 szklanki octu
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    30 dag cebuli
    2-3 ziarnka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    15 g ziarenek gorczycy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledź a'la milanówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pokroić cebulę w pióra, zeszklić na oleju.
    2. Dodać cukier, chwilę gotować.
    3. Wlać ocet i dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy.
    4. Dusić kilkanaście minut, ciągle mieszając.
    5. Zdjąć z ognia, dodać gorczycę, wystudzić.
    6. Wymoczone (moczyć 3 godziny) i osuszone śledzie pokroić na kawałki.
    7. Warstwami układać w słoiku śledzie przekładając ostudzonym sosem.
    8. Zamknąć słoik i wstawić do lodówki na 2-3 dni
    9. W lodówce mogą stać 2-3 tygodnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować