Skrzydełka w śmietanie

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste i smaczne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ½ kg skrzydełek z kurczaka
    200 ml śmietany 30%
    1 średnia cebula
    Masło klarowane do smażenia
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Sól, pieprz do smaku
    Natka pietruszki (świeża lub suszona)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, osuszyć.
    Wymacerować je w czosnku, soli i pieprzu.
    Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Po tym czasie w naczyniu żaroodpornym rozgrzać masło.
  • 3. Wrzucić skrzydełka i smażyć na wolnym ogniu, co pewien czas dolewając wodę, przez około 20-30 minut.
  • 4. Cebulę pokroić w kostkę.
  • 5. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę,
    Smażyć do momentu, aż uzyska złoty kolor. Wystudzić
  • 6. Śmietanę przelać do garnuszka.
    Dodać do niej cebulę, mąkę ziemniaczaną, nieco pieprzu i soli.
    Dokładnie wymieszać.
  • 7. Do skrzydełek dolać ½ szklanki wody.
    Doprowadzić do wrzenia.
  • 8. Następnie wlać do nich śmietanę, energicznie mieszać, aby sos się nie przypalił.
  • 9. Gdy zgęstnieje odstawić z ognia.
  • 10. Posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować