Zupa z kasztanów z jabłkiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

wyjątkowa zupa o korzennym smaku

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g ugotowanych kasztanów jadalnych
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    1 litr wywaru z warzyw
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    2 szczypty pieprzu
    2 szczyty soli
    1 duże kwaśne jabłko
    garść orzechów laskowych

Zupa z kasztanów z jabłkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasztany zmiksować z wywarem warzywnym.
  • 2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • 3. W garnku roztopić i rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i czosnek.
  • 4. Dusić do momentu, aż cebula się zeszkli.
  • 5. Dodać bulion ze zmiksowanymi kasztanami, a następnie ocet i przyprawy.
  • 6. Gotować na wolnym ogniu kilka minut.
  • 7. Dodać śmietanę.
  • 8. Jabłko drobno pokroić, orzechy pokruszyć. Dodać do zupy.
    Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy