Marchewkowa surówka z imbirem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Doskonała nie tylko do obiadu.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
    2 garści suszonej żurawiny
    1 garść suszonych moreli
    2 garści nerkowców
    1 łyżeczka soku z limonki
    plasterki pomarańczy do dekoracji (opcjonalnie)
    1 plaster świeżego imbiru (około 0,5 cm)

Marchewkowa surówka z imbirem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę, nerkowce i morele zalać zimną wodą (każde w oddzielnym pojemniku lub szklance) i odstawić na mniej więcej pół godziny.
  • 2. Marchewki dobrze wyszorować (nie obierać) i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, razem z imbirem.
  • 3. Bakalie odsączyć z wody i drobno posiekać. Dodać do marchewki.
  • 4. Całość wymieszać z sokiem z limonki.
  • 5. Surówkę podawać z plastrami pomarańczy. Zjeść zaraz po przygotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy