Sezamkowy biszkopt z kajmakowym kremem i karmelizowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy partiami cukier i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sezam i mieszamy dokładnie. Dodajemy suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Pieczemy w tortownicy (20cm) w temperaturze 185 stopni przez 30 minut. Studzimy.
2.Krem kajmakowy: żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie wstawiamy do mikrofalówki na 10 sekund. Chłodzimy. Kremówkę ubijamy we wcześniej schłodzonym naczyniu, dodajemy masę kajmakową partiami. Na końcu ubijania, wlewamy zimną żelatynę.
3.Karmelizowana dynia: Dynię przekładamy do rondelka, wrzucamy pozostałe składniki i trzymamy na ogniu około 15 minut. Schładzamy.
4.Biszkopt przecinamy na pół. Wykładamy kremem i przykrywamy blatem. Na wierzch nakładamy krem i schłodzone pestki dyni. Pozostawiamy w lodówce na 3 godziny. Smacznego :o)
Komentarze