Biszkopt z kremem kajmakowym i cytrynową pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zbliżają się Święta Wielkanocne, a jak Święta, to i słodkości. Tradycyjne babki i mazurki to wiadomo, ale można przygotować również inne ciasta. Stąd moja propozycja. Do kremu kajmakowego dodałam suszone czereśnie, świetnie do tego pasują. Jeśli nie macie, można zamienić na inne owoce suszone, świeże lub z kompotu. Poniższy przepis na formę 26/36 cm:

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru

    SKŁADNIKI NA KREM:
    400 g masy kajmakowej z puszki (z lodówki)
    300 ml śmietany kremówki (z lodówki)
    250 g mascarpone (z lodówki)
    Dodatkowo:
    100 g czereśni suszonych lub innych owoców

    SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
    1 galaretka cytrynowa
    2 Śnieżki w proszku
    400 ml mleka
    250 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z kremem kajmakowym i cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

    Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Jajka razem z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie partiami dodawać mąki i mieszać łyżką. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć, lekko wystudzić i zdjąć papier.
  • 2. PRZGOTOWANIE KREMU:

    Czereśnie dać na sitko, zalać wrzątkiem, zostawić na ok. pół godziny. Sok będzie do nasączenia biszkoptu.

    Do misy robota przełożyć masę kajmakową, serek mascarpone i śmietanę. Ubić na sztywno na najwyższych obrotach.

    Czereśnie odsączyć, pokroić na połówki i wymieszać z kremem.
  • 3. PRZYGOTOWANIE PIANKI:

    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do lekkiego stężenia. Do miksera wlać mleko, wsypać Śnieżki i ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać galaretkę i dalej ubijać.
  • Biszkopt z kremem kajmakowym i cytrynową pianką 4. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Biszkopt nasączyć, nałożyć masę kajmakową, na to pianka cytrynowa. Włożyć do lodówki na min. 2h. Górę posypać tartą czekoladą.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować