Biszkopt z kremem kajmakowym i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt.
Jaja ubić w całości na gęstą masę jajeczną, powoli przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec w 180 st. przez około 35 minut.
Słonecznik:
Na maśle podprażyć słonecznik, dodać miód. Mieszać aż się zrumieni. Rozłożyć na talerze żeby wystygł, następnie pokruszyć. Miód w przeciwieństwie do cukru bardziej skleja słonecznik, przez co trudniej go kruszyć. Jednak smak jest zdecydowanie lepszy,dlatego polecam.
Krem:
Masło zmiksować na puch, potem powoli dodawać masę krówkową i dalej mieszać.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt, 1/3 kremu, pokruszony słonecznik
2 blat biszkoptu/ 1/3 kremu, słonecznik
3 blat biszkoptu, ostatnia część kremu, słonecznik.
Na wierzch posypujemy kakao, ozdabiamy truskawką i gotowe:) Schładzamy w lodówce.
W sezonie truskawkowym/ malinowym zostawiamy truskawki/ maliny w miseczce obok ciasta, mimo, że wydaje, się, że połączenie nie do końca jest trafne to u nas sprawdza się doskonale.
Komentarze