Serowy torcik charlotte z truskawkami

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rewelacyjny torcik serowy na bazie twarogu, świeżych truskawek i biszkoptów. Sernik bez pieczenia jest szybki w przygotowaniu, efektownie wygląda i świetnie smakuje w towarzystwie małej czarnej w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Warstwa serowa:
    650g twarogu sernikowego z wiaderka
    400g śmietany 30%
    6 łyżek cukru
    100ml mleka
    6 łyżeczek żelatyny
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Warstwa serowo - truskawkowa:
    300g twarogu sernikowego z wiaderka
    600g świeżych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    4 łyżki cukru pudru
    100ml wody
    3 łyżeczek żelatyny
    100g śmietany 30%

    Mus truskawkowy:
    300g świeżych truskawek
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wody

    Dodatkowo:
    12-14 sztuk okrągłych biszkoptów
    120g podłużnych biszkoptów
    200g świeżych truskawek
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Serowy torcik charlotte z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć okrągłymi biszkoptami, a dookoła obłożyć podłużnymi biszkoptami.
  • 2. Warstwa serowa:
    Żelatynę zalać połową ilości mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat waniliowy, ubitą na sztywno śmietanę i żelatynę wymieszaną z mlekiem, całość energicznie i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na okrągłe biszkopty i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • 3. Warstwa serowo - truskawkowa:
    Żelatynę zalać połową ilości wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość wody, dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier, zagotować, wsypać sypką galaretkę i napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie twaróg zmiksować mikserem, dodać ubitą na sztywno śmietanę, tężejące, zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy na masę serową i wstawić do lodówki na około 35-45 minut.
  • 4. Mus truskawkowy:
    Żelatynę zalać wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier i zagotować. Następnie dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać na masę serowo - truskawkową i wstawić do lodówki na około 50-60 minut.
  • 5. Gotowy torcik udekorować bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować