Serowy torcik charlotte z truskawkami

  • wyświetlono: 412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjny torcik serowy na bazie twarogu, świeżych truskawek i biszkoptów. Sernik bez pieczenia jest szybki w przygotowaniu, efektownie wygląda i świetnie smakuje w towarzystwie małej czarnej w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Warstwa serowa:
650g twarogu sernikowego z wiaderka
400g śmietany 30%
6 łyżek cukru
100ml mleka
6 łyżeczek żelatyny
kilka kropel aromatu waniliowego

Warstwa serowo - truskawkowa:
300g twarogu sernikowego z wiaderka
600g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
4 łyżki cukru pudru
100ml wody
3 łyżeczek żelatyny
100g śmietany 30%

Mus truskawkowy:
300g świeżych truskawek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody

Dodatkowo:
12-14 sztuk okrągłych biszkoptów
120g podłużnych biszkoptów
200g świeżych truskawek
bita śmietana

Sposób przygotowania przepisu:

Serowy torcik charlotte z truskawkami

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć okrągłymi biszkoptami, a dookoła obłożyć podłużnymi biszkoptami.
  • 2. Warstwa serowa:
    Żelatynę zalać połową ilości mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat waniliowy, ubitą na sztywno śmietanę i żelatynę wymieszaną z mlekiem, całość energicznie i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na okrągłe biszkopty i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • 3. Warstwa serowo - truskawkowa:
    Żelatynę zalać połową ilości wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość wody, dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier, zagotować, wsypać sypką galaretkę i napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie twaróg zmiksować mikserem, dodać ubitą na sztywno śmietanę, tężejące, zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy na masę serową i wstawić do lodówki na około 35-45 minut.
  • 4. Mus truskawkowy:
    Żelatynę zalać wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier i zagotować. Następnie dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać na masę serowo - truskawkową i wstawić do lodówki na około 50-60 minut.
  • 5. Gotowy torcik udekorować bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertortTruskawkitorcikciasto bez pieczeniaszybkitort z truskawkamiserowysezon truskawkowycharlotteserowy torciktorcik charlottecharlotte z truskawkami

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto makowe z masą serową

Dodane przez: karolinajedynak24

TORCIK IMIENINOWY Z MAKIEM I MASĄ SEROWĄ

Ten torcik mam od mojej mamy która...

Torcik jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia, z biszkoptami)

Dodane przez: AnkaFiranka

Torcik jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia,...

Dziś dla ochłody, przepis na jogurtowy...

Charlotte

Dodane przez: czekoladka

Charlotte z malinami i ryżem

Ciasto jest wyborne, słodko-kwaśne...

Torcik serowy z musem malinowo - porzeczkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik serowy z musem malinowo - porzeczkowym

Pyszne ciasto bez pieczenia - idealne...

Torcik budyniowy z truskawkami i galaretką

Dodane przez: beciiaaa

Torcik budyniowy z truskawkami i galaretką

Córeczka zapytała mnie ostatnio...

gotowe

Dodane przez: ziutula

torcik waniliowy z ananasem i truskawką

torcik jest lekki, wilgotny, aromatyczny,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE