SEROMIODOWNIK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI

  • wyświetlono: 723 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mam dla Was świetną propozycję na ciasto, które nadaję się na każdą okazję. Jest to miodownik przekładany sernikiem gotowanym. Konsystencja sernika jest idealna. Ser jest gładki i puszysty o smaku waniliowym. Placki miodowe potrzebują tylko jednej nocy, aby zmiękły.

20180711_125838

Składniki

CIASTO:

•mąka 0.5 kg.
•masło zimne 200 gram
•miód 2 łyżki
•cukier 200 gram
•jaja 2 szt.
•soda 2 łyżeczki
•mleko 2 łyżeczki

MASA SEROWA:

•twaróg półtłusty 1 kg. ( zmielony )
•budyń waniliowy 2 op.
•mleko 1/3 szkl.
•cukier 3/4 szkl.
•żółtka z 4 jaj
•białka z 4 jaj
•masło 200 gram

DODATKOWO:

•kajmak np. gostyński 1 puszka
•orzeszki ziemne prażone niesolone 3/4 szkl. ( posiekane )
•mleko 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

SEROMIODOWNIK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać posiekane masło, miód, cukier, jaja. Sodę wymieszać w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części i odstawić do lodówki ( w woreczku ).
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i trzema partiami twaróg, dalej miksując. W osobnej misce ubić na sztywna pianę białka. Do masy serowej dodawać stopniowo białka i mieszać delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Całość przelać do dużego garnka i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać dodać rozrobione w mleku budynie, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • 3. Na blacie rozsypać mąkę. Rozwałkować każdy placek ciasta. Blachę 25 x 30 cm. wyłożyć pergaminem. Ciasto przełożyć na blachę, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut na środkowy ruszt ( z termoobiegiem ). Tak postępujemy z każdym plackiem ciasta.
  • 4. Kiedy upieczemy wszystkie placki. Pierwszy wkładamy z powrotem do blachy. Wykładamy 1/3 masy serowej. Tak postępujemy z każdym plackiem. Na wierzch ostatniego blatu polewamy roztopiony w garnuszku z mlekiem kajmak. Posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaCiastourodzinysernikorzechyDeserświętado kawykajmakMiodownikokazje

Komentarze

Podobne przepisy

piernikowe ciasto z orzeszkami solonymi

Dodane przez: ziutula

Piernikowe ciasto z orzeszkami solonymi

Piernikowe ciasto tym razem z dodatkiem...

sernikowo krówkowa pychotka na herbatnikach

Dodane przez: Bożena Z.

Serowo-krówkowe ciasto na heratnikach z orzeszkami

POLECAM SMACZNE CIASTO BEZ PIECZENIA...

Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami

Bez ogródek można powiedzieć, że...

Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem

Ciasto śmietankowe z orzeszkami...

sernik

Dodane przez: gnomcio

Sernik z kajmakiem i orzeszkami

Wilgotny sernik w towarzystwie...

ciasto schnikers

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi

obłędne w smaku- na każda okazje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE