SEROMIODOWNIK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI

0 (0 ocen)

Mam dla Was świetną propozycję na ciasto, które nadaję się na każdą okazję. Jest to miodownik przekładany sernikiem gotowanym. Konsystencja sernika jest idealna. Ser jest gładki i puszysty o smaku waniliowym. Placki miodowe potrzebują tylko jednej nocy, aby zmiękły.

Składniki:

  • CIASTO:

    •mąka 0.5 kg.
    •masło zimne 200 gram
    •miód 2 łyżki
    •cukier 200 gram
    •jaja 2 szt.
    •soda 2 łyżeczki
    •mleko 2 łyżeczki

    MASA SEROWA:

    •twaróg półtłusty 1 kg. ( zmielony )
    •budyń waniliowy 2 op.
    •mleko 1/3 szkl.
    •cukier 3/4 szkl.
    •żółtka z 4 jaj
    •białka z 4 jaj
    •masło 200 gram

    DODATKOWO:

    •kajmak np. gostyński 1 puszka
    •orzeszki ziemne prażone niesolone 3/4 szkl. ( posiekane )
    •mleko 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Seromiodownik z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać posiekane masło, miód, cukier, jaja. Sodę wymieszać w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części i odstawić do lodówki ( w woreczku ).
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i trzema partiami twaróg, dalej miksując. W osobnej misce ubić na sztywna pianę białka. Do masy serowej dodawać stopniowo białka i mieszać delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Całość przelać do dużego garnka i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać dodać rozrobione w mleku budynie, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • 3. Na blacie rozsypać mąkę. Rozwałkować każdy placek ciasta. Blachę 25 x 30 cm. wyłożyć pergaminem. Ciasto przełożyć na blachę, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut na środkowy ruszt ( z termoobiegiem ). Tak postępujemy z każdym plackiem ciasta.
  • 4. Kiedy upieczemy wszystkie placki. Pierwszy wkładamy z powrotem do blachy. Wykładamy 1/3 masy serowej. Tak postępujemy z każdym plackiem. Na wierzch ostatniego blatu polewamy roztopiony w garnuszku z mlekiem kajmak. Posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować