Mazurek z orzeszkami ziemnymi i koglem moglem

3.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasto bardzo kruche, z mąką migdałową i żółtkami ugotowanymi na twardo. Lekko kwaśny dżem z czarnej porzeczki, orzeszki ziemne prażone, krojone i słodki kogel mogel. Skromny mazurek, ale bardzo smaczny.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + do podsypywania
    50 g mąki migdałowej ( mogą być mielone migdały )
    150 g masła
    80 g cukru pudru
    2 żółtka ugotowane na twardo
    jajko

    6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    6 łyżek orzeszków ziemnych prażonych krojonych

    4 żółtka
    4 łyżki drobnego cukru
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Mazurek z orzeszkami ziemnymi i koglem moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przesiać mąkę pszenną wymieszaną z mąką migdałową. Wkroić małe kawałki masła. Posiekać z mąką. Dodać cukier puder, żółtka przetarte przez sitko i jajko. Zagnieść ciasto. Schłodzić 20 min.
    Rozwałkować ciasto. Foremkę 30 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem dno foremki. Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia ramki i ozdób. Ładnie wygląda wałeczek. Można wykroić foremką małe ciastka.
    Ciasto w foremce z ramką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
    Utrzeć żółtka z drobnym cukrem, zrobić kogel mogel. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
    Placek wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i posmarować dżemem porzeczkowym, posypać orzeszkami ziemnymi. Polać koglem moglem. Na wierzchu ułożyć ozdoby z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Wystudzić, pokroić, zajadać.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować