Kurczak z orzeszkami ziemnymi

4.46 (171 ocen)

  • 20 min

Orientalne danie z kurczakiem, które zachwyciło wszystkich moich domowników. Kremowy, gęsty, orzechowy sos, soczysty kurczak i chrupiące fistaszki stworzyły razem niebanalną kompozycję smaków. Podane z makaronem chow mein smakowało wyśmienicie.

  • 20 min

Składniki:

  • 500g piersi kurczaka
    150g cebuli
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki masła orzechowego
    75g niesolonych orzechów ziemnych
    3 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżki oleju arachidowego lub innego roślinnego
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki papryki w proszku
    1/4 łyżeczki chili w proszku
    1/2l wody lub bulionu (warzywnego lub drobiowego)
    sól
    pieprz
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokrój w kostkę równej wielkości. Wymieszaj z sosem sojowym, masłem orzechowym, sokiem z cytryny i przyprawami. Jeśli masz na to czas, odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • 2. W suchym woku upraż orzeszki ziemne, a następnie przełóż je do miseczki.
  • 3. Cebulę pokój w piórka, czosnek posiekaj.
  • 4. W woku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, uważając, by się nie spiekła.
  • 5. Dodaj mięso obtoczone w marynacie i podsmaż kilka minut do zrumienienia.
  • 6. Całość podlej bulionem lub wodą i podduś 10 minut aż całość lekko odparuje i zgęstnieje. Dopraw do smaku.
  • 7. Na koniec dodaj uprażone orzeszki i posyp posiekaną natką.
    Podaj z makaronem, np. chow mein lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować