Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

  • wyświetlono: 1256 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji.

IMG_20200520_121554b
  • 20 porcje
  • 180min

Składniki

(Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*)
Kruche ciasto na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru pudru
125g masła
1 żółtko
szczypta soli
Masa makowa:
1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
kilka kropel aromatu migdałowego/rumowego
Masa serowa:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (polecam twaróg z Wielunia)
4 jajka
1,5 szklanki cukru pudru
100g masła
1 budyń śmietankowy/waniliowy
kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
Polewa:
200g czekolady gorzkiej/mlecznej
100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

  • 1. Przygotować ciasto.
    Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
    Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
    Przygotować masę makową.
    Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
    Przygotować masę serową.
    Białka należy oddzielić do żółtek.
    Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając miksowania - dodawać po 1 żółtku.
    Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
    Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową.
    Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
    Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
    Przygotować polewę.
    Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
    Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję.
    (Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.)
    Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego seromakowca.

Porady

(*) Ciasto można też upiec w tortownicy. Podane proporcje wystarczą na 2 formy o średnicy około 20-22 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernik z makiemseromakseromakowiec

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Aga72

Sernik z makiem Łaciata krówka

Święta to miły czas kiedy spędzamy...

Seromakowiec z wiśniami

Dodane przez: agarybak76

Seromakowiec z wiśniami

Bardzo smaczne połączenie: delikatnej...

Seromakowiec

Dodane przez: Ola1984

Seromakowiec

Idealne ciasto dla miłośników serników...

sernik z makiem

Dodane przez: duszek

SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE

Czas Świąt Wielkanocnych to zapach...

ciasto

Dodane przez: Aga72

Ciasto sernik z makiem

Tak jak obiecałam podaję wam przepis...

sernik z makiem i glazurą pomarańczową

Dodane przez: Mariola123

SERNIK Z MAKIEM I GLAZURĄ POMARAŃCZOWĄ

Sernik z makiem i glazurą pomarańczowo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE