Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

4.5 (193 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*)
    Kruche ciasto na spód:
    1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki cukru pudru
    125g masła
    1 żółtko
    szczypta soli
    Masa makowa:
    1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
    kilka kropel aromatu migdałowego/rumowego
    Masa serowa:
    1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (polecam twaróg z Wielunia)
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru pudru
    100g masła
    1 budyń śmietankowy/waniliowy
    kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
    kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
    Polewa:
    200g czekolady gorzkiej/mlecznej
    100 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Seromak/seromakowiec/sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
    Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
    Przygotować masę makową.
    Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
    Przygotować masę serową.
    Białka należy oddzielić do żółtek.
    Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając miksowania - dodawać po 1 żółtku.
    Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
    Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową.
    Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
    Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
    Przygotować polewę.
    Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
    Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję.
    (Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.)
    Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego seromakowca.

Porady

(*) Ciasto można też upiec w tortownicy. Podane proporcje wystarczą na 2 formy o średnicy około 20-22 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować