Seromak

4.99 (197 ocen)

Wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka i bakalii, a na nim słodki i kremowy serniczek. Ciasto bajecznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Ja seromak upiekłam na tegoroczne Święta Wielkanocne. Wszystkim bardzo smakował i z wielką chęcią brali dokładki ;) Polecam!

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
    200 g zimnego masła
    290 g mąki pszennej
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

    Masa makowa:
    500 g zmielonego maku
    1 szkl mleka
    100 g masła
    2 łyżki miodu
    1 średni jabłko
    kilka kropel aromatu migdałowego
    2 łyżki kaszy manny
    100 g orzechów włoskich, posiekanych
    100 g rodzynków, posiekanych
    3 jajka
    3/4 szkl cukru

    Masa serowa:
    100 g miękkiego masła
    1 szkl cukru
    4 jajka
    1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć sera z wiaderka już zmielonego)
    1 op. budyniu waniliowego (40 g)
    1/2 szkl śmietany kremówki 36%

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.99 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery Pieczeń

Seromak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, a następnie wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Masa makowa: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zmielony mak umieścić w garnuszku, zalać mlekiem i podgrzewać na małym ogniu. Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę masło, miód, jabłko, aromat, orzechy, rodzynki oraz kaszę mannę. Wszystko podgrzewać kilka minutek, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z palnika i wystudzić.




    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać do nich ostudzoną masę makową i krótko zmiksować.

    Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie delikatnie wmieszać ją do masy. Ubicie białek powinno być wykonane tuż przed pieczeniem, by nie opadły!
  • 3. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać jajka oraz pozostałe składniki masy serowej. Wszystko krótko zmiksować do połączenia.


    Na ostudzony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową, również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienił należy przykryć go folią spożywczą i dalej piec.




    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować