Sernikowy puch

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wysoki, puszysty, tradycyjny sernik z pianą z białek, polany mleczną czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki maki pszennej
    150g masła extra
    2 żółtka
    1 całe jajko
    1/2 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1,20kg półtłustego sera
    180g masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 budyń waniliowy
    4 żółtka
    2 całe jajka
    2,5 szklanki mleka

    Beza:
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka octu jabłkowego

    Polewa:
    100g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka




Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernikowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1krjr3q 1. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby stwardniało (ciasto musi być twarde aby móc zetrzeć na tarce). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę o wymiarach 25cm x 39cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.
  • image-0thdg23 2. Masa serowa:
    Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka.
  • image-1vd3kw9 3. Beza:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, dodać ocet i całość dokładnie wymieszać.
  • image-29r27uo 4. Masę serową wylać na spód blaszki gdzie było starte ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie na gorące ciasto wyłożyć ubite białka, rozsmarować na całej powierzchni, ponownie wstawić do piekarnika i piec około 10-15minut.
  • image-05mmoo3 5. Polewa:
    Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego ciasta polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować