na spód:
12 herbatników kakaowych
na warstwę ciemną:
500 g twarogu na sernik
70 g drobnego cukru
125 ml śmietany 30%
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
na warstwę jasną:
500 g twarogu na sernik
70 g drobnego cukru
125 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
ponadto:
40 g kamyczków czekoladowych
Sposób przygotowania przepisu:
Czekoladowy puch
1.
Formę 24x24 wyłożyć folia spożywczą,na jej dnie ułożyć herbatniki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku,ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej,przestudzić.
2.
Śmietanę ubić,dodając stopniowo cukier.
Następnie do ubitej śmietany,miksując dodawać porcjami twaróg.
Do masy serowej dodać zimną,ale płynną czekoladę mleczną,zmiksować do połączenia się składników.
Na końcu wlać zimną żelatynę i krótko wymieszać mikserem.
Masę wyłożyć na herbatniki,wyrównać powierzchnie.
Wstawić do lodówki do stężenia.
3.
Warstwę jasną przygotować tak samo jak ciemną.
I wyłożyć na warstwę ciemną,wierzch posypać czekoladowymi kamykami.
Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny.
Komentarze