Czekoladowy puch

5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W smaku przypomina ptasie mleczko,delikatny jak obłoczek,lekki i puszysty no i bez pieczenia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na spód:
    12 herbatników kakaowych
    na warstwę ciemną:
    500 g twarogu na sernik
    70 g drobnego cukru
    125 ml śmietany 30%
    100 g czekolady mlecznej
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku
    na warstwę jasną:
    500 g twarogu na sernik
    70 g drobnego cukru
    125 ml śmietany 30%
    100 g białej czekolady
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wody
    ponadto:
    40 g kamyczków czekoladowych
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ptasie mleczko Desery

Czekoladowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 24x24 wyłożyć folia spożywczą,na jej dnie ułożyć herbatniki.
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku,ostudzić.
    Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej,przestudzić.
  • 2. Śmietanę ubić,dodając stopniowo cukier.
    Następnie do ubitej śmietany,miksując dodawać porcjami twaróg.
    Do masy serowej dodać zimną,ale płynną czekoladę mleczną,zmiksować do połączenia się składników.
    Na końcu wlać zimną żelatynę i krótko wymieszać mikserem.
    Masę wyłożyć na herbatniki,wyrównać powierzchnie.
    Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Warstwę jasną przygotować tak samo jak ciemną.
    I wyłożyć na warstwę ciemną,wierzch posypać czekoladowymi kamykami.
    Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować