W smaku przypomina ptasie mleczko,delikatny jak obłoczek,lekki i puszysty no i bez pieczenia.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
na spód:
12 herbatników kakaowych
na warstwę ciemną:
500 g twarogu na sernik
70 g drobnego cukru
125 ml śmietany 30%
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
na warstwę jasną:
500 g twarogu na sernik
70 g drobnego cukru
125 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
ponadto:
40 g kamyczków czekoladowych
Czekoladowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę 24x24 wyłożyć folia spożywczą,na jej dnie ułożyć herbatniki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku,ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej,przestudzić.
2.Śmietanę ubić,dodając stopniowo cukier.
Następnie do ubitej śmietany,miksując dodawać porcjami twaróg.
Do masy serowej dodać zimną,ale płynną czekoladę mleczną,zmiksować do połączenia się składników.
Na końcu wlać zimną żelatynę i krótko wymieszać mikserem.
Masę wyłożyć na herbatniki,wyrównać powierzchnie.
Wstawić do lodówki do stężenia.
3.Warstwę jasną przygotować tak samo jak ciemną.
I wyłożyć na warstwę ciemną,wierzch posypać czekoladowymi kamykami.
Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny.
Komentarze