Sernikowy Maxi King

4.51 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia przeplatane warstwami na wzór popularnego batonika. Łatwe w przygotowaniu, smaczne, idealne na lato :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    64 ciastka (kakaowe lub białe)
    Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy
    1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie)
    200 g kajmaku
    200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru (opcjonalnie)
    Masa serowa:
    1 kg twarogu (może być z wiaderka)
    5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
    1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    3,5 łyżki cukru pudru
    250 ml śmietany 30% (ubitej)
    Składniki na polewę:
    150 g czekolady (1,5 tabliczki)
    75 ml śmietanki 30%
    1 łyżka miodu
    Dodatkowo:
    3 garście pokrojonych drobno orzeszków
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciastka Kajmak

Sernikowy maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce i mieszam.
    Mogę przystąpić do składania ciasta.
  • 2. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układam 16 ciastek (4 x 4, jeśli macie trochę większą blaszkę, nic się nie stanie, dopasujcie ciastka, a ciasto będzie po prostu troszkę niższe).
    Ciastka skrapiam 1/3 ponczu. Na ciastka wylewam rozpuszczoną czekoladę (opcjonalnie). Na czekoladę (lub ciastka) wylewam połowę masy serowej, a na masie serowej układam znowu ciastka (4 x 4). Na ciastkach rozprowadzam delikatnie kajmak i dżem (jeśli wybierzecie ten wariant). Kolejna warstwa to znowu ciastka, które skrapiam 1/3 ponczu, a na ciastka przychodzi druga połowa masy serowej i ponownie ciastka, które skrapiam pozostałym ponczem.
    Ciasto wstawiam do lodówki do zastygnięcia (około 2 godzin).
  • 3. Następnie przygotowuję polewę na ciasto.
    Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
    Czekoladę wylewam na ciasto, wyrównuję i posypuję orzeszkami. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na 2 godziny.
    (Jak widzicie na zdjęciach, wykorzystałam zarówno ciastka białe jak i kakaowe, bo takie akurat miałam w domu)
    Smacznego :)

Porady

Najlepiej kroić gorącym nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować