Sernikobrownie z owocami i malinową pianką

5 (189 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Coś dla miłośników brownie i pieczonych serników. Połączenie tych dwóch ciast uwielbiam, ale nie wiedziałam, że dodanie do tego duetu owocowego delikatnego sernika na zimno będzie tak smacznym rozwiązaniem!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr.17cm

    Brownie:
    100g czekolady desrowej
    70g masła min.82%
    1 jajko
    ⅓ szklanki drobnego cukru
    1 łyżka czarnego kakao
    50g mąki
    Szczypta soli
    Opcjonalnie- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- jeśli chcemy by nasze brownie nie było ciężkie, zbite (jak u mnie- ale ja takie właśnie lubię)

    Sernik:
    250g twarogu sernikowego z mascarpone
    2 jajka
    ½ szklanki cukru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    1 pełna łyżka (z „kopką”) mąki ziemniaczanej+ łyżeczka do obtoczenia owoców
    Garść świeżych malin
    Garść świeżych borówek

    Pianka malinowa:
    1 galaretka malinowa
    150ml wrzątku
    250g twarogu sernikowego z mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    Świeże owoce, listki mięty i białe perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Sernikobrownie z owocami i malinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brownie:
    Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajko ubijamy na puch z cukrem. Do gładkiej masy wolnym strumieniem wlewamy czekoladę, mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao (opcjonalnie także proszkiem do pieczenia) i szpatułką delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na blaszkę, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sernik.
  • 2. Sernik:
    Żółtka, cukier, ser oraz esencję waniliową miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą twarogową. Dodajemy także obtoczone i pozbawione nadmiaru mąki owoce. Przelewamy na podpieczone brownie i pieczemy 45 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy najlepiej kilka godzin w piekarniku, aż całkowicie ostygnie.
  • 3. Pianka malinowa:
    Gdy ciasto będzie zimne zabieramy się za piankę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Tężejącą galaretkę łączymy z serem twarogowym z mascarpone oraz cukrem pudrem. Wylewamy na wierzch sernika. Pozostawiamy do stężenia, a następnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.78 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik z pianką malinową

To może cię zainteresować