Sernikobrownie z owocami i malinową pianką

  • wyświetlono: 199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Coś dla miłośników brownie i pieczonych serników. Połączenie tych dwóch ciast uwielbiam, ale nie wiedziałam, że dodanie do tego duetu owocowego delikatnego sernika na zimno będzie tak smacznym rozwiązaniem!

Joanna Tokarz
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na tortownicę o śr.17cm

Brownie:
100g czekolady desrowej
70g masła min.82%
1 jajko
⅓ szklanki drobnego cukru
1 łyżka czarnego kakao
50g mąki
Szczypta soli
Opcjonalnie- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- jeśli chcemy by nasze brownie nie było ciężkie, zbite (jak u mnie- ale ja takie właśnie lubię)

Sernik:
250g twarogu sernikowego z mascarpone
2 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 pełna łyżka (z „kopką”) mąki ziemniaczanej+ łyżeczka do obtoczenia owoców
Garść świeżych malin
Garść świeżych borówek

Pianka malinowa:
1 galaretka malinowa
150ml wrzątku
250g twarogu sernikowego z mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Świeże owoce, listki mięty i białe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Sernikobrownie z owocami i malinową pianką

  • 1. Brownie:
    Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajko ubijamy na puch z cukrem. Do gładkiej masy wolnym strumieniem wlewamy czekoladę, mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao (opcjonalnie także proszkiem do pieczenia) i szpatułką delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na blaszkę, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sernik.
  • 2. Sernik:
    Żółtka, cukier, ser oraz esencję waniliową miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą twarogową. Dodajemy także obtoczone i pozbawione nadmiaru mąki owoce. Przelewamy na podpieczone brownie i pieczemy 45 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy najlepiej kilka godzin w piekarniku, aż całkowicie ostygnie.
  • 3. Pianka malinowa:
    Gdy ciasto będzie zimne zabieramy się za piankę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Tężejącą galaretkę łączymy z serem twarogowym z mascarpone oraz cukrem pudrem. Wylewamy na wierzch sernika. Pozostawiamy do stężenia, a następnie dekorujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikDeserMalinydo kawysernik na zimnoz owocamibrowniedomowe wypiekidwa w jednym

Komentarze

Podobne przepisy

Kruce ciasto z lekka pianką

Dodane przez: żaba

Kruche ciasto z owocami i lekką pianką

Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto,...

Cytrynowa pianka z owocami

Dodane przez: dorota w

Cytrynowa pianka z owocami

Ciasto bez pieczenia na nieustające...

kruche ciasto z owocami i pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z owocami i pianką

Pyszne ciasto z winogronami i truskawkami...

Ciasto malinowe z pianką

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto malinowe z pianką

Latem robię je ze świeżych owoców,...

image-1rsrg98

Dodane przez: KuchniaPoli

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Kruche ciasto z puchową budyniową...

image-0fc47y5

Dodane przez: paulette17

SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZECHAMI...

Pyszne połączenie sernika z mocno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE