Rafaello z malinową pianką

4.49 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ilu cukierników tyle też przepisów na ten pyszny deser, którym jest ciasto Rafaello. Jednak każde ciasto można urozmaicać, ja wykorzystałam sezon "malinowy" i do śmietankowo-waniliowo-kokosowego ciasta dodałam akcent malin.
Polecam ten przepis, wypróbujcie koniecznie:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Do ciasta użyłam kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24.

    Składniki podstawowy:

    - herbatniki waniliowe i kakaowe

    Składniki na pierwsza warstwę-krem:

    - 1 i 1/4 szkl. mleka
    - 1 budyń waniliowy-60g
    - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    - 1/2 kostki dobrego masła
    - 1 żółtko
    - 5 łyżek ajerkoniaku
    - 50 g wiórków kokosowych

    Składniki na drugą warstwę-malinowa pianka:

    - 1 galaretka malinowa rozpuszczona w szklance wrzątku
    - 2 szkl. śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru
    - 1,5 szklanki świeżych malin

    Składniki na trzecia warstwę-bita śmietana:

    - 2 szkl. śmietanki kremówki + 3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki ajerkoniaku
    - 50 g wiórków kokosowych
    - 50 g płatków migdałowych
    - maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rafaello

Rafaello z malinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie blaszki układamy herbatniki kakaowe.

    Szklankę mleka z cukrem waniliowym zagotować, w 1/4 rozpuścić budyń, ugotować, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Kolejno miękkie masło zmiksować, dodając przestygnięty budyń, ajerkoniak oraz żółtko - jego dodanie spowoduje bardzo jednolitą i gładką konsystencję kremu. Na koniec wmiksować wiórki kokosowe. Wyłożyć na kakaowe herbatniki, a na krem waniliowe herbatniki i umieścić w lodówce.

    Śmietankę ubić z pudrem, dodawać tężejącą galaretkę i na koniec maliny - wymieszać za pomocą miksera na najniższych obrotach. Wyłożyć piankę, a na nią herbatniki kakaowe. Umieścić ponownie w lodówce.

    2 szklanki śmietanki ubić z cukrem pudrem dodając ajerkoniaku - nie przerywając miksowania. Wyłożyć kolejną warstwę na nasze ciasto. Górę oprószyć wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Schłodzić przed podaniem - ok. 2 godziny:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

4.78 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik z pianką malinową

To może cię zainteresować