Pyszny delikatny serniczek może być ozdobą wielkanocnego stołu.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
1 kg sera mielonego - ja użyłam z wiaderka
1 szklanka cukru
7 jajek
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
Skórka starta z 1/2 cytryny
Sernik z pianką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik:
Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać po łyżce sera, budynie , skórkę z cytryny i masło. Śmietankę ubić na sztywno i partiami dodawać do masy serowej mieszając delikatnie łyżką. Białka ubić na sztywno i również powoli dodawać do sera delikatnie mieszając łyżką. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, pieczenie ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na dolną półkę piekarnika można włożyć blaszkę z gorącą wodą. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na ok. 1 godzinę.
2.Pianka malinową:
Galaretkę rozpuścić w przegotowanej.wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Maliny zblendowac i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę oraz maliny. Piankę wyłożyć na wystudzone sernik i wstawić do lodówki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować sernik, posypać płatkami migdałowymi i owocami. Smacznego.
Komentarze